„I” de la Infertilitate(II)- Diagnosticare Infertilitatea Feminină

Principalul simptom al infertilității este incapacitatea de a rămâne gravidă. Un ciclu menstrual care este prea lung (35 de zile sau mai mult), prea scurt (mai puțin de 21 de zile), neregulat sau absent poate însemna că nu ovulați. Nu există alte semne sau simptome exterioare.

Când să mergeți la un doctor pentru a investiga suplimentar acest aspect depinde de vârsta dvs.:

  • Până la vârsta de 35 de ani, majoritatea medicilor recomandă să încearcați să rămâneți insărcinată timp de cel puțin un an înainte de testare sau tratament.
  • Dacă aveți între 35 și 40 de ani, discutați-vă îngrijorările cu medicul dumneavoastră după șase luni de încercare.
  • Dacă aveți mai mult de 40 de ani, medicul dumneavoastră poate dori să înceapă imediat testarea sau tratamentul.
  • De asemenea, medicul dumneavoastră poate dori să înceapă imediat testarea sau tratamentul dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră ați fost diagnosticați deja cu  probleme de fertilitate sau dacă aveți un istoric de cicluri menstruale neregulate sau dureroase, boală inflamatorie pelvină, pierderi de sarcină anterioare, tratamente anterioare ale cancerului sau endometrioză.

Infertilitatea feminină: Prezentare generală

Fiecare dintre acești factori este esențial pentru a rămâne însărcinată:

  1. Trebuie să ovulezi. Pentru a rămâne gravidă, ovarele trebuie să producă și să elibereze un ovul, un proces cunoscut sub numele de ovulație. Medicul dvs. vă poate ajuta să vă evaluați ciclurile menstruale și să confirmați ovulația.
  2. Partenerul tău are nevoie de spermă. Pentru majoritatea cuplurilor, aceasta nu este o problemă decât dacă partenerul are o istorie de boală sau o intervenţie chirurgicală. Medicul dvs. poate efectua câteva teste simple pentru a evalua starea de sănătate a spermatozoizilor partenerului dumneavoastră.
  3. Trebuie să aveţi relaţii regulate. Trebuie să aveţi relaţii sexuale regulate în perioada voastră fertilă (la ovulație). Medicul vă poate ajuta să înţelegeţi mai bine când sunteţi cel mai fertilă.
  4. Trebuie să aveţi trompele uterine deschise şi un uter normal. Ovulul şi sperma se întâlnesc în trompele uterine, iar embrionul are nevoie de un uter sănătos în care să crească.

Pentru că sarcina să apară, fiecare pas al procesului de reproducere umană trebuie să se întâmple corect. Paşii din acest proces sunt:

  • Unul dintre cele două ovare eliberează un ovul matur.
  • Oul este luat de trompa uterină.
  • Spermatozoizii înoată în cervix, prin uter şi în trompa uterină, pentru a ajunge la ou pentru fertilizare.
  • Oul fertilizat se deplasează în jos, în uter prin trompa uterină.
  • Oul fertilizat se implantează şi creşte în uter.

Cauze ale Infetilităţii Feminine

Infertilitatea feminină este cauzată de unul sau mai mulţi dintre factorii de mai jos.

Tulburări de ovulaţie

Tulburările de ovulaţie, adică ovulaţia are loc rar sau deloc, reprezintă cauza de infertilitate la aproximativ 1 din 4 cupluri infertile. Problemele legate de reglarea hormonilor de reproducere de către hipotalamus sau glanda pituitară sau probleme la nivelul ovarelor pot provoca tulburări de ovulatie.

Sindromul ovarului polichistic (PCOS). PCOS provoacă un dezechilibru hormonal, care afectează ovulaţia. PCOS este asociat cu rezistenţă la insulină şi obezitate, creşterea anormală a părului pe faţă sau corp şi acnee. Este cea mai frecvenţa cauza a infertilităţii feminine.
Disfuncţie hipotalamică. Doi hormoni produşi de glanda pituitară sunt responsabili pentru stimularea ovulatiei în fiecare luna – (FSH) şi a hormonului luteinizant (LH). Excesul de stres fizic sau emoţional, o greutate corporală foarte mare sau foarte scăzută sau o recidivă recentă sau o pierdere substanţială în greutate poate întrerupe producerea acestor hormoni şi poate afecta ovulaţia. Menstruatiile neregulate sau absente sunt cele mai comune semne ale acestor dereglări.
Insuficienţă ovariană primară. Această tulburare este, de obicei, cauzată de un răspuns autoimun sau de pierderea prematură a ovulelor din ovăr (posibil din cauze genetice sau chimioterapie). Ovarele nu mai produc ouă şi reduc producţia de estrogen la femeile cu vârstă sub 40 de ani.
Prea mult prolactină. Glanda pituitară poate provoca producerea în exces de prolactină (hiperprolactinemie), care reduce producţia de estrogeni şi poate cauza infertilitate. De obicei, probleme ale glandei pituitare pot fi cauzate şi de medicamentele pe care le luaţi pentru o altă boală.

Probleme la nivelul trompelor uterine (infertilitatea tubară)

Trompele uterine defecte sau blocate previn spermatozoizii să ajungă la ovul sau blochează trecerea oului fertilizat în uter. Cauzele afecţiunilor sau blocării tubului uterin pot include:

  • Boală inflamatorie pelvină, o infecţie a uterului şi a tubului uterin cauzată de chlamydia, gonoree sau alte boli cu transmitere sexuală
  • Chirurgie anterioară în abdomen sau pelvis, incluzând operaţia de sarcina ectopică(extrauterină ), în care un ovul fertilizat se implantează şi se dezvoltă într-o trompa uterină în loc de uter.

Endometrioza

Endometrioza apare atunci când ţesutul care captuşeşte in mod normal uterul creşte în alte locaţii. Această creştere a ţesutului extra – şi îndepărtarea sa chirurgicală- pot provoca cicatrizări, ceea ce poate bloca trompele uterine şi poate impiedica fetilizarea ovulului de către spermatozoizi.

Endometrioza poate afecta, de asemenea, mucoasa uterului, perturbând implantarea ovulului fertilizat. Condiţia, de asemenea, pare să afecteze fertilitatea în moduri mai puţin directe, cum ar fi afectarea spermatozoizilor sau a ovulelor.

Cauze uterine sau cervicale

Mai multe cauze uterine sau cervicale pot afecta fertilitatea prin interferarea cu implantarea ovulului fertilizat sau creşterea probabilităţii unui avort spontan:

  • Afecţiunile polipi sau tumori benigne (fibroame) sunt frecvente în uter. Unele pot bloca tuburile uterine sau pot interfera cu implantarea, afectând fertilitatea. Cu toate acestea, multe femei care au fibroame sau polipi rămân însărcinate.
  • Endometrioză cicatricială sau inflamatia în uter poate întrerupe implantarea.
  • Anomalii prezente la naştere, cum ar fi un uter anormal, uter retrovers, pot determina apariţia unor probleme în a rămâne gravidă.
  • Stenoza cervicală, o îngustare a colului uterin, poate fi cauzată de o malformaţie moştenită sau de o deteriorare a colului uterin.
  • Uneori, colul uterin nu poate produce cel mai bun tip de mucus pentru a permite spermei să călătorească prin cervix în uter.

Infertilitatea inexplicabilă

Uneori, cauza infertilităţii nu este găsită niciodată. O combinaţie de mai mulţi factori minori în ambii parteneri ar putea provoca probleme de fertilitate inexplicabile. Deşi este frustrant să nu ai un răspuns specific, această problema se poate corecta cu timpul. Dar nu trebuie să întârziaţi tratamentul pentru infertilitate.

Factori de risc în infertitilatea feminină

Anumiţi factori vă pot supune la un risc mai mare de infertilitate, inclusiv:

  • Vârsta. Calitatea şi cantitatea ovulelor unei femei încep să scadă odată cu creşterea vârstei. Începând cu 35 de ani creşte viteza de pierdere a foliculilor ceea ce duce la ovule mai mici şi mai sărace calitativ. Acest lucru face ca şi concepţia să fie mai dificilă şi creşte riscul de avort spontan.
  • Fumat. Pe lângă deteriorarea colului uterin şi a ţesutului uterin, fumatul creşte riscul de avort spontan şi de sarcina ectopică. De asemenea, se crede că îmbolnăveşte ovarele şi  epuizează prematur ovulele. Opriţi fumatul înainte de a începe tratamentul fertilităţii.
  • Greutate. O greutate mai mare sau în mod semnificativ mai mică decât ar trebui poate afecta ovulaţia normală. Obţinerea unui indice de masă corporală sănătos (IMC) poate creşte frecvenţa ovulatiei şi probabilitatea de sarcina.
  • Istoricul sexual. Infecţiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia şi gonoreea, pot deteriora trompele uterine. Având contact sexual neprotejat cu mai mulţi parteneri creşte riscul unei infecţii cu transmitere sexuală care poate cauza probleme de fertilitate mai târziu.
  • Alcool. Rămâneţi la un consum moderat de alcool: maxim o băutură alcoolică pe zi.

*Informaţiile prezentate în acest articol sunt cu titlu informativ – este indicat să va consultaţi cu un doctor pentru o părere avizată

 

Credits: