Fertilizare în Vitro (ICSI) Clinica Genesis Athens din București, sub Îndrumarea Dr. Andreas Vythoulkas Procedura in Sine (II)

A trecut jumătate de an de la prima parte a acestui articol (o regăsiți aici)! Pentru cine a așteptat, regret, pentru restul sper că ați găsit informații utile care să vă ajute în demersurile unui FIV. La finele lui martie 2018 am experimentat o sarcină naturală, extrauterină care ne-a trecut rapid de la extaz la agonie. Nu m-am grăbit să reiau subiectul FIV cu doctor Andreas Vythoulkas până chiar nu am avut chef efectiv :).

Începutul Pocedurii de Fertilizare în Vitro (ICSI) Clinica Genesis Athens, Stimularea

Pentru că au trecut totuși aproape 2 ani de la aceste întâmplări (că nu le pot numi evenimente) mă surprinde să regăsesc discuții de Whatssup și e-mail-uri din perioada aceea și să le pot reciti cu atâta detașare. Am trecut atunci prin situații cu o incredibilă încărcătură emoțională și mă bucur că am făcut pace cu mine și cu situația în sine. Atașez mai jos un prim e-mail care mă face să zâmbesc pentru că mă amuză cât de clar mă pregăteam eu să abordez procedura și cum s-au finalizat lucrurile în cele din urmă. Este adresat Silviei Șerban, asistenta Dr. Vythoulkas.

Bineînțeles, acest e-mail a rams fără răspuns.

Remarc iar lipsa de temei pentru endometrial scratching (2000 RON). Mi-am urmat temerile și am amânat începerea procedurii pentru luna ianuarie 2017. Cu toate asigurările Dr. Vythoulkas nu am fost convinsă că își pot concentra eforturile chiar de sărbătorile de iarnă.

Am revenit la începutul lui ianuarie și am început procedura ICSI cu protocol lung de stimulare.

După cele 10 zile de diphereline am primit indicații pentru gonal și menopur.

Diverse Discuții si Rețete cu Echipa Genesis Athens

Asistenta Silvia Șerban mi-a dat aceste rețete și recomandarea pentru farmacia Pharma Plant. Aceasta te servește fără probleme, cu rețeta de pe Whatssup, bani să ai. Aici puteți face și un calcul pentru a avea o ideea cât costă medicație pentru un tratament FIV. Desigur, prețul poate varia.

Contactul cu Dr. Vythoulkas a fost minim în perioada de stimulare.  Nu i-am simțit lipsa dar aveam sentimentul că după ce față zâmbitoare a marketingului și-a făcut treaba intri într-un iureș de acțiuni mecanice și deloc personalizate cazului meu.

Mi-am schimbat telefonul și nu am apucat să fac print screen pe Whassup. Am download-at arhiva cu toate conversațiile purtate cu Silvia și le atașez mai jos. Ionela era o altă asistență cu care am avut două discuții legate de programări de aceea este nr de telefon salvat astfel/ Vit e de la Vythoulkas- toată gașcă combinată 🙂 .

Pe unde întrebările mele nu au răspuns am fost sunată după ore bune.

În perioada stimulării am avut parte de monitorizări incluse în prețul procedurii de FIV, nu am plătit extra. Monitorizările le-am făcut cu Dr. Duțescu, Dr. Făgărășanu Monica și cea finală, cu Dr. Vythoulkas.

Atașez o foaie cu însemnările mele din acea perioadă. În mintea mea era exact acceași confuzie reflectată în ea. Când te prezinți ca o clinică de mari profesioniști ai putea avea niște tabele clare pentru pacienți cu medicația, cu tratamentul, cu monitorizările, dar aici nu a fost cazul.

Monitorizarea Anterioară Fertilizării în Vitro Genesis Athena

Documentele de mai jos le-am primit dupa fiecare monitorizare..

Imaginați-vă că am fost mai înțepată în perioada această decât dacă aș fi intrat într-un stup de albine. Pentru tratament, injecțiile în burtă au fost ceva de vis, pentru analize altă distracție. Sincer începusem spre final să îmi doresc să se termine totul, fie ce-o fi.

Cred că și cu hormonii stăteam bine căci îmi sarea capsa din orice, și îi mulțumesc soțului că a rezistat stoic.

Transferul de Embrioni

Contractul pentru ICSI l-am semnat în ziua în care s-au recoltat ovulele. Atunci am remarcat că închei contractul cu Biogenesis IVF nu cu Genesis Athens.

Când îl văd pe dr. Andreas Vythoulkas în presă cum laudă aparatură de înalta clasa a clinicii și echipa care este aceeași cu Grecia mă gândesc că într-o oarecare măsură suntem și noi pacienții vinovați. În primul rând că suntem foarte creduli. După această experiență am rămas cu impresia că Genesis Athens este în cel mai bun caz o franciză a grecilor din Athena. Au preluat de la Biogenesis inclusiv aparatură- ecografe de exemplu.

Imaginea de mai sus a fost preluată dintr-un video de prezentare a clinicii, iar eroare e absolut hilară (probabil trebuia „infertilității) și posibil neintenționată ..dar gura păcătosului adevăr grăiește? Video aici.

Atunci ni s-au furnizat și câteva foi cu informații generale despre procedura FIV și procentul standard de reușită de 25%.

Am semnat si un document pentru crioprezervarea eventualilor embrioni pe care nu ii folosim, nu de alta dar aveau o ofertă cu 1 an gratuit.

Tot atunci am fost informați că există posibilitatea să nu avem nici un embrion, eventualitate în care primeai un discount.

Poate aveți imaginație și reușiți să vizualizați frustrarea, teama, furia, frica, sentimentul de neputință dar și de a exploda și uita de orice decență pe care le trăiam ca pe o furtună tropicală în acele momente.

Embriotransferul

Embriotransferul s-a efectuat în weekend, cred că într-o sâmbătă și prezenți în laborator au fost Dr. Vythoulkas, embrioloaga Năstase Atena și un alt Dr. căruia nu îi mai rețin numele dar care avea și el pacienta lui pentru acceași procedură.

Procedura nu a fost dureroasă, s-au transferat 2 embrioni mai bine dezvoltați și totul a durat cam 20 minute, maxim.

Pe data de 10.02.2017 am primit scrisoarea de mai jos, pe Whatsup, de la Silvia. Nimeni nu ne informase de restul de embrioni că s-au oprit din evoluție, că îi distrugem, etc. Am rămas șocată; a fost foarte dureros psihic. Se și vede în ultima parte a imaginii cu discuțiile pe Whatsup că am fost luată prin surprindere total. Silvia a sunat atunci și mi-a spus că trebuie să discutăm cu doctorul că ea nu ne poate lămuri.

Nu mi-a rămas decât să plâng și să îmi vărs frustrările pe soțul meu săracul dând vina pe el pentru toată procedura că eu dacă era după mine, puteam trăi fără copii. Embrionii nu îi mai învia nimeni dar mi-am permis să fiu paranoia și să mă gândesc că poate inclusiv îi transferă, nu doar pe ai mei desigur, altor cupluri care ar avea nevoie de material donat.

Desigur, acuzația mea e nefondată, dar așa simțeam în acele momente și totul se naște dintr-o mare problemă de comunicare și lipsă transparență, de care îi condam pe cei de la Genesis Athens.

Pe 15.02.2017 am făcut testul de sânge BETA HCG care a relevat inexistența unei sarcini. Gășiți aici mai multe informații despre acest test si toate valorile pe care le poate lua cu interpretările aferente.

Oricum între timp îmi venise menstruația așa că nu a fost chiar de neconceput.

CONCLUZII

În naivitatea noastră am făcut o programare pentru o discuție finală cu Dr. Vythoulkas ca să tragem și noi câteva concluzii. Am încercat să facem programarea cât mai devreme, gen 8 dimineața. Ne săturasem de devansarea programărilor și mi-era greață efectiv să mă mai înghesui în sala de așteptare de pe Justinian 3 ca la sfintele moaște. Când am ajuns fata de la recepție ne-a informat că deja era o devansare de 45 minute și se putea mări. Am întrebat-o dacă știe cine sunt și de ce am venit și dacă nu le e rușine în al 12-lea ceas să facă așa o manevră nesimțită. Desigur, ea era o simplă angajată. I-am spus soțului să plecăm și duși am fost pentru că chiar nu mai aveam chef, răbdare, stăpânire de sine. Aș fi vrut să fac o scenă de pomină dar cred că sunt o lady…:). Plus, nu mă ținea inima să le stric ziua celor ce așteptau să intre la Vythoulkas. Poate ce nu a mers pentru noi merge pentru alții.

Am ajuns acasă și am lăsat un review negativ pe pagina de Facebook a clinicii Genesis Athens.

Am primit foarte multe feedback-uri și întrebări de atunci pe acel comentariu și în final am hotărât să scriu experiența mea aici pentru oricine este interesat de desfășurarea reală a unei fertilizări în vitro în România, cu clinica Genesis și dr. Andreas Vythoulkas. Nu neg, poate sunt și chiar sper că sunt și cazuri fericite, cu sarcini pozitive, duse cu bine la final.

Interesant este că oamenii aceștia au reviw-uri extreme: fie de 5 stele, pline de extaziati, fie de 1 stea unde măcar oamenii scriu mai mult de un rând și par experiențe reale.

FINAL THOUGHTS despre Fertilizare la Genesis Athens Romania

Acum la un an și aproape jumătate de la acele momente pot spune că am adăugat o experiență la dosar.

Mi-am depășit limite și frici, și grație operației laparoscopice pentru sarcina extrauterină, operație efectuată la Regina Maria cu Dr. RAHIMIAN HADI, am aflat ca nu am nici endometrioza suspectată de Vythoulkas, poate doar ghinion :).

Consider că am ales prost clinica pentru fertilizare în vitro, și am fost subiectivă datorită unui marketing agresiv și bine pus la punct. Pe atunci nu erau prea multe păreri despre ei ca și clinică, erau unele negative despre Dr. Vythoulkas pe forumuri, de exemplu pe infertilitatea.com .

Pe rând vedete ca Elena Udrea, Roxana Marinescu, Gabriela Firea au agreat clinica în diverse apariții media. Dr. Vythoulkas personal este un mare promotor al afacerii FIV.

Și asta nu este o problema! Problema apare în lipsa de comunicare, de informare, de organziare, de considerație pentru pacient. Nu este etic să oferi șanse de reușită de peste 70% când nu ai statistici clare pentru susținerea acestui procent. Și chiar ultimul aspect, investiți în niște halate mai puțin transparente, că ce aveați când am făcut eu FIV era de toată jena!

Cât despre cum să treci peste o fetilizare în vitro nereușită, acesta este un subiect pentru un articol viitor. Contează foarte mult să te poți baza pe partener. Uneori 1+1 nu este egal 3 🙂 , uneori, în mod ideal, 1+1= iubire și de atât este nevoie ca să mergi mai departe.

Aștept orice feedback din partea voastră, orice experiență, inclusiv cele contrare, oricine dorește are drept la replică. Folosiți formularul de comentarii de mai jos!

 

 

 

Comments (8)

 1. Corina 11 noiembrie 2018
  • Ioana 14 noiembrie 2018
 2. A 14 noiembrie 2018
  • Ioana 14 noiembrie 2018
 3. Cosmina 6 ianuarie 2019
  • Ioana 15 ianuarie 2019
 4. Mihaela 19 septembrie 2019
  • Ioana 22 noiembrie 2019

Leave a Reply