„I” de la Infertilitate(I)- Diagnosticarea Infertilităţii Masculine

Infertilitatea este definită ca o lipsă de concepție, după 12 luni de încercare, fără masuri de contracepție și cu frecvente relații sexuale, la o femeie sub vârsta de 35 de ani și după 6 luni la o femeie de peste 35 de ani. 80%- 90% dintre cupluri vor concepe în termen de 12 luni de încercare.

Din nefericire, vârfurile de fertilitate se ating la 24 de ani şi aceasta scade cu vârsta. Este dificil pentru o femeie să conceapă, natural, după 40 de ani- după 3 luni de încercări este recomandabil să se adreseze unui specialist în cazuri de infertilitate.

Infertilitatea poate fi cauzată de oricare dintre parteneri (sau ambii), deci sunt necesare evaluări în ambele cazuri. Aceste evaluări ale infertilităţii sunt recomandate după 12 luni de încercări nereuşite de a concepe sau chiar mai devreme, în funcţie de istoricul pacientului, examenul fizic şi vârstă.

Diagnosticarea Infertilităţii Masculine

Până la jumătate din toate cazurile de infertilitate implică partenerul de sex masculin. Testele pentru a determina cauzele infertilității masculine includ analiza spermei prin care se evaluează numărul de spermatozoizi, calitatea spermei și gradul de mișcare a spermatozoizilor. Alte motive pentru infertilitatea masculină variază de la probleme fizice care împiedică sperma să fie ejaculată în mod normal în materialul seminal, la boli cu transmitere sexuală sau alte infecții, problemele autoimune sau consumul de alcool și droguri.

Începeți cu o vizită la un medicul urolog. Veți efectua un examen fizic și vă va pune întrebări despre stilul tău de viață și istoricul medical, cum ar fi:

  • Operațiile pe care le-ați avut
  • Medicamentele pe care le luați
  • Obiceiurile legate de activitatea fizică
  • Obiceiuri legate de fumat și consum de alcool
  • Poate avea o discuție sinceră cu dvs. despre viața sexuală, inclusiv orice probleme ați avut in zona de boli cu transmitere sexuală.

Apoi se va merge către un set complet de analize, după cum urmează.

Analiza Materialului Seminal/Spermograma

O analiză a materialului seminal măsoară cantitatea de material seminal pe care bărbatul o produce și determină numărul și calitatea spermatozoizilor din eșantionul de material seminal. O analiză a materialului seminal este, de obicei, unul dintre primele teste efectuate pentru a determina dacă un bărbat are o problemă legată de infertilitate.

Analize Hormonale

Testosteronul și alți hormoni controlează producerea de spermatozoizi. Rețineți, totuși, că hormonii nu reprezintă principala problemă la 97% dintre bărbații infertili. Totuși, o parte de rutină a evaluării inițiale privind infertilitatea partenerul masculin este testarea nivelurilor specifice ale hormonului seric, care de obicei include FSH, LH, testosteron și prolactină.
Anomaliile pot fi un semn al unei probleme hipotalamice, pituitare sau testiculare.

Varicocelul

Varicocelul creşte temperatura testiculelor sau provoacă sângele să revină în venele care alimentează testiculele. Deşi mecanismul prin care varicocelele afectează fertilitatea este prea puţin clar, varicocelul pare a ajuta la distrugerea spermei.
În timp ce unii cercetători au observat că repararea varicocelului produce rate de sarcina favorabile, alţii au observat că aceste rate ale sarcinii sunt aceleaşi cu ratele cuplurilor care au ales să nu aibă reparat varicocelul- deci rezultatele sunt neconcludente.

Sursa Imagine

Anticorpi anti-spermă/ Obstrucții

Unii bărbați produc anticorpi anormali care atacă sperma și împiedică astfel fertilizarea ovulului și sarcina.

Pentru unii barbati, producerea de  spermă nu este problema ci aducerea ei acolo unde trebuie să ajungă. Bărbații cu aceste condiții au sperma normală în testicule, dar spermatozoizii ejaculați fie lipsesc, fie sunt în număr scăzut, fie  au forma anormală.

Există mai multe motive pentru care ar putea să aveți o cantitate mică de spermă ejaculată, chiar dacă corpul dumneavoastră produce suficient:

  • Ejacularea retrogradă. În această stare sperma ejaculează înapoi în vezica urinară. Este de obicei cauzată de o intervenție chirurgicală anterioară.
  • Vă lipsesc canalele principale de spermă (vas deferens). E o problemă genetică. Unii bărbați s-au născut fără o conductă principală pentru spermă.
  • Obstrucţie. Poate exista un blocaj oriunde între testicule și penis.
  • Infertilitatea „idiopatică”. Este un mod fantastic de a spune că medicul dumneavoastră nu poate identifica o cauză pentru numărul dumneavoastră anormal sau scăzut de spermatozoizi.

Testarea Gradului de Penetrare a Spermei

Testul postcoital

Testul postcoital, cunoscut şi ca testul Sinus-Huhner (după cei care l-au dezvoltat) are scopul de a demonstra posibilitatea fizică a spermatozoizilor de a penetra stratul de mucus cervical şi este util în evaluarea infertilităţii. Testul trebuie realizat în apropierea perioadei de ovulaţie, când mucusul este abundent. Femeia se prezintă la cabinetul medical la 2-24 de ore după consumarea actului sexual, iar doctorul recoltează o anumită cantitate din mucusul cervical pe care apoi îl examinează la microscop pentru a determina dacă există sau nu spermatozoizi. In mod normal, spermă viabilă este capabilă să supravieţuiască în stratul de mucus multe ore.

  • În cazul în care nu se pot evidenţia spermatozoizi vii sau nu există nici o urmă de spermă, mucusul trebuie supus unor teste speciale în vederea determinării eventualelor infecţii.
  • Alte cauze pentru un test negativ pot fi legate de calitatea spermatozoizilor sau de prezenţa unor agenţi imuni care ii inactivează. Diverse teste de ovulaţie sau o tehnică defectuoasă de realizare a testului pot sta la baza unor rezultate îndoielnice, motiv pentru care în unele situaţii testul trebuie repetat.
  • Testul postcoital nu este însă util în aprecierea motilităţii spermatozoizilor către trompele uterine şi nici a capacităţii lor de fecundare a ovulului, acestea fiind unele din motivele pentru care testul postcoital nu este utilizat frecvent de către clinicile de fertilizare.

Nu ezitați să faceți teste pentru a vă verifica fertilitatea atunci când nu reuşiţi să obţineţi o sarcină. Este esenţial să fiţi informaţi cu privire la starea dumneavoastră de sănătate şi mai ales să colaboraţi cu un specialist în cazuri de infertilitate cu adevărat pasionat de munca sa şi dornic să vă ajute. Desigur este o provocare mare să găsiţi un astfel de profesionsit dar testele care să va ofere un ansamblu al situaţiei în care va aflaţi sunt cât de cât standard- în momentul în care nu se descoperă o cauza concretă provocările sunt mai mari.

*Informaţiile prezentate în acest articol sunt cu titlu informativ – este indicat să va consultaţi cu un doctor pentru o părere avizată

Credits: